top of page

Soma- Systemische opstellingen

'Sommige dingen kan je lichaam niet oplossen samen met één ander persoon, daar zijn meerdere mensen en lichamen voor nodig. En wat voor één lichaam een hele opgave is, is voor vijf lichamen een kleine moeite'.

Het doel van een Soma Systemische opstelling is ontladen op de diepere lagen. In deze systemische werkvorm zijn de wetten van het lichaam op basis van Somatic Experiencing van dr. Peter Levine en prof Stephen Porges en  het boek ‘het veld' zoals beschreven door Lynn Mc.Taggert gecombineerd. 

​Praktisch betekent dit dat niet de mind leidend is, maar de intelligentie van het lichaam. Dat betekent niet dat we het denken helemaal uitschakelen, maar het denken krijgt de juiste aandacht op het juiste moment. 

Het verschil met familieopstellingen is dat daar alléén gewerkt wordt met familiedynamiek. Dit geeft een spanningsveld met hetgeen de natuur uit zichzelf kan doen. Dat wil niet zeggen dat een familieopstelling niet nuttig is maar er kan zoveel meer. ​​De Soma Systemische werkvorm bevrijdt het lichaam van de deelnemer van diepe contracties en laat de deelnemer groeien in zijn bewustzijn. Dat kan zowel met als
zonder vraag plaatsvinden.


Een opstelling is met 6 tot 8 ervaren facilitators, ze zijn ervaren in het sensorisch waarnemen en zijn als het ware een 'extended body' voor degene die centraal staat. Want wat voor één lichaam lastig is om te ontladen, is voor een groep heel gemakkelijk.

​Praktische informatie

  • De Somatrix opstelling wordt verzorgd door een groep van 6 tot 8 ervaren facilitators die hun lichaam en intuïtie hiervoor inzetten, de opstelling duurt ongeveer 1.5 tot 2 uur. De lunch is inbegrepen.

  • Een Somatrix opstelling kost 350 euro incl. btw voor particulieren en voor zakelijke deelname 550 euro (excl. btw). Voorafgaand  aan een opstelling heeft iemand ten minste één lichaamsgerichte coaching gehad met Hans of Karin (kan ook via Zoom) of de introductieworkshop van de Bronacademie. ​

  • ​Voor vragen of reserveringen mail naar Karin@Bronacademie.nl.

bottom of page